Houten letters vraagteken

Wist je dat ...?

Soms lijkt het wel of mensen in de drukkerswereld hun eigen taal hebben. Recto/verso, letterpress, edge painting, offset,... en ga zo maar door. Als buitenstaander is het soms moeilijk om te begrijpen wat men bedoelt. Wij helpen je graag al een eindje op weg en zetten een paar dingen op een rij.


Letterpress

Letterpress is een zeer oude druktechniek die al honderde jaren meegaat. Bij letterpress wordt beeld en tekst ongeveer 0,3mm in zacht katoenpapier gedrukt. Dit geeft een zeer stijlvolle en duurzame uitstraling die je niet allen kan zien... maar ook voelen.

Trouwkaart Celia en Steven in letterpress

Edge Painting

Edge painting heeft een zeer lange en rijke geschiedenis in de wereld van letterpress. Vroeger werd door meesterboekbinders een laagje echt goud op boeken aangebracht om zo aan te tonen hoe kostbaar ze wel waren. Vandaag de dag wordt dit nog steeds handmatig aangebracht maar werken we niet meer met goud maar met inkt. Elke kleur dat we gebruiken bij letterpress is ook mogelijk bij edge painting

geboortekaart Renee

Offset

Daar we bij letterpress de inkt in het papier drukken , wordt bij het offset de inkt op het papier gedrukt. Deze manier van drukken geeft een zeer mooie weergave van beeld en teskt van hoge kwaliteit.

Offset geboortekaart Fee

Pantone waaier

Pantone waaier of ook gekend als PMS ( Pantone Matching System ) is eigendom van het bedrijf Pantone dat al sinds de jaren 60 kleurenwaaiers verdeeld met gestandariseerde kleuren. De waaier bestaat maar liefst uit ongeveer 1000 standaard kleuren en ieder kleur heeft zijn eigen nummer Praktisch gezien betekent dit dus dat als je bij de ene drukker PMS 186 laat drukken dat je bij iedere volgende druk ook altijd juist de exacte kleur zal hebben. Zelfs nog straffer als je in België PMS 186 laat drukken en je laat dit ook in Amerika doen dan zullen beiden kleuren zo goed als identiek zijn.

Pantone waaier

Rillen

Rillen is een techniek bij offset waarbij een machine een vouwlijn aanbrengt in het papier waardoor we het makkelijker kunnen vouwen . Dit wordt voornamelijk toegepast met met papier vanaf 170g. Mochten we dit niet doen dan zou er bij het vouwen kleine scheurtjes in het papier ontstaan. Letterpress papier is niet geschikt voor rillen en we raden dit dan ook ten sterkste af. Rillijn

Recto/verso

Met recto bedoelen we dat enkel de voorzijde bedrukt wordt , spreken we over recto/verso dan bedoelen we dat zowel de voorzijde als de achterzijde bedrukt wordt.